Składniki:
ok 340 g biszkoptu ( może być totalnie zeschnięty)
bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, kawałki czekolady, wiórki kokosowe itp.)
ok 3 łyżek dżemu
2 łyżki nutelli
3 łyżki alkoholu ( rumu, wódki lub dowolnego innego)
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
100 ml mleka
2 łyżki ciemnego kakao
Rozpoczynamy od pokruszenia ciasta do dużego pojemnika.
Gotujemy w rondelku mleko z masłem, cukrem i kakao, aż wszystkie
składniki się rozpuszczą. Gdy nieco przestygnie dodajemy do pokruszonego ciasta.
Dodajemy również bakalie, dżem, nutelle i alkohol. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy trochę
więcej suchego (np. starte na herbatniki), jeśli jest za gęsta możemy dodać
więcej dżemu lub nutelli. Powinna mieć taką konsystencję aby łatwo
dało się ją formować ( zesztywnieje w lodówce).
Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych lub
zmielonych orzechach bądź teżzamaczamy w czekoladzie rozpuszczonej z łyżką
masła. Bajaderki wstawiamy przed podaniem na parę godzin do lodówki.
Słowem wstępu:)
Serdecznie witam wszystkich, którzy tu trafili. Mam nadzieję, że znajdziecie na moim blogu kilka fajnych inspiracji, które podbiją Wasze podniebienia. W większości znajdziecie tutaj przepisy na słodkości, bo na tym punkcie mam bakcyla, chociaż pewnie co jakiś czas pojawią się przepisy na jakieś przystawki, przekąski lub dania kuchni włoskiej lub amerykańskiej.
Serdecznie zapraszam do testowania i komentowania.
Serdecznie zapraszam do testowania i komentowania.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz