Słowem wstępu:)

Serdecznie witam wszystkich, którzy tu trafili. Mam nadzieję, że znajdziecie na moim blogu kilka fajnych inspiracji, które podbiją Wasze podniebienia. W większości znajdziecie tutaj przepisy na słodkości, bo na tym punkcie mam bakcyla, chociaż pewnie co jakiś czas pojawią się przepisy na jakieś przystawki, przekąski lub dania kuchni włoskiej lub amerykańskiej.
Serdecznie zapraszam do testowania i komentowania.

poniedziałek, 13 października 2014

Ciasto "Zielone jabłuszko"

 Składniki:
Biszkopt:

http://slodkoscinakazdapore.blogspot.com/2014/10/sprawdzony-przepis-na-biszkopt.html


Masa jabłkowa:
4 jabłka
4 galaretki agrestowe

Posypka:
100 g wiórek kokosowych
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

Dodatkowo:
krem do karpatki



Pieczemy biszkopt. Ja piekę z przepisu z linka powyżej.

Galaretki rozpuszczamy w 1,5 litra wody. Czekamy, aż ostygną. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wrzucamy do niej starte jabłka.

Krem do karpatki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

 Na dużej szerokiej patelni topimy masło wsypujemy cukier i kokos, mieszamy do uzyskania jasno złotego koloru. Czekamy aż ostygnie. 

Na biszkopt wykładamy cienką warstwę kremu do karpatki, a następnie wylewamy na to galaretkę z jabłkami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy galaretka jest już gotowa wykładamy na nią pozostałą część kremu. Posypujemy wcześniej przygotowanym kokosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz