Słowem wstępu:)

Serdecznie witam wszystkich, którzy tu trafili. Mam nadzieję, że znajdziecie na moim blogu kilka fajnych inspiracji, które podbiją Wasze podniebienia. W większości znajdziecie tutaj przepisy na słodkości, bo na tym punkcie mam bakcyla, chociaż pewnie co jakiś czas pojawią się przepisy na jakieś przystawki, przekąski lub dania kuchni włoskiej lub amerykańskiej.
Serdecznie zapraszam do testowania i komentowania.

sobota, 8 listopada 2014

Ciasto Lion (bez pieczenia)

Pogoda za oknem nie rozpieszcza.. To chociaż w kuchni trzeba sobie życie osłodzić:)

Składniki:
herbatniki ( na trzy warstwy blachy)
puszka masy kajmakowej
650 ml śmietany 30%
750g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
5 batoników LION
2 śmietan fixy
czekolada do posypania



Na blaszkę wykładamy pierwszą warstwę herbatników.


Następnie wykładamy masę kajmakową, a na nią kolejną porcję herbatników.


2-3 batoniki Lion kroimy w drobną kostkę.


150 ml śmietany miksujemy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serki mascarpone. Miksujemy jeszcze chwilę. Wsypujemy pokrojone batoniki ( uwaga - masa jest pyyyyyszna).
Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą.


Pozostałą śmietanę miksujemy z dodatkiem śmietan fixów. Wykładamy na herbatniki, układamy na niej pokrojone w plasterki batony Lion i posypujemy czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz