1 duże lub 2 małe jabłka
1 opakowanie ciasta francuskiego
połowa cytryny
3 łyżki dowolnej konfitury
cukier puder
Jabłka kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w cienkie plastry.
Do wysokiej miski wlewamy gorącą wodę, wyciskamy połowę cytryny i wrzucamy plastry jabłek. Wkładamy do mikrofalówki na około 3 minuty. Wylewamy wodę. 3 łyżki konfitury mieszamy z dwoma łyżkami wody i wstawiamy na minutę do mikrofali. Oczywiście możecie zrobić wersję bez konfitury. Różyczki są tak samo pyszne.
Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na około 7-8 cm paski.Z opakowania wychodzi około 7 różyczek. Smarujemy marmoladą.
Układamy kawałki jabłek na cieście.Posypujemy cukrem pudrem. (można również dodać cynamon)
Składamy ciasto na pół.
Następnie zawijamy.Wkładamy do formy do babeczek lub papierowych muffinek.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni około15-20 minut.Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz