Słowem wstępu:)

Serdecznie witam wszystkich, którzy tu trafili. Mam nadzieję, że znajdziecie na moim blogu kilka fajnych inspiracji, które podbiją Wasze podniebienia. W większości znajdziecie tutaj przepisy na słodkości, bo na tym punkcie mam bakcyla, chociaż pewnie co jakiś czas pojawią się przepisy na jakieś przystawki, przekąski lub dania kuchni włoskiej lub amerykańskiej.
Serdecznie zapraszam do testowania i komentowania.

wtorek, 14 lutego 2017

Różyczki z jabłek i ciasta francuskiego

Dzisiaj przepis łatwy, szybki i efektowny.
Składniki:
1 duże lub 2 małe jabłka
1 opakowanie ciasta francuskiego
połowa cytryny
3 łyżki dowolnej konfitury
cukier puder



Jabłka kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w cienkie plastry.


Do wysokiej miski wlewamy gorącą wodę, wyciskamy połowę cytryny i wrzucamy plastry jabłek. Wkładamy do mikrofalówki na około 3 minuty. Wylewamy wodę. 3 łyżki konfitury mieszamy z dwoma łyżkami wody i wstawiamy na minutę do mikrofali. Oczywiście możecie zrobić wersję bez konfitury. Różyczki są tak samo pyszne.


Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na około 7-8 cm paski.Z opakowania wychodzi około 7 różyczek. Smarujemy marmoladą.


Układamy kawałki jabłek na cieście.Posypujemy cukrem pudrem. (można również dodać cynamon)


Składamy ciasto na pół.


Następnie zawijamy.Wkładamy do formy do babeczek lub papierowych muffinek.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni około15-20 minut.Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz