Składniki na tortownicę 24 cm.
Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 7 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
- 180 ml mleka
- 30 g masła (2 łyżki)
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- kilka łyżek Nutelli lub innego kremu czekoladowego wedle uznania
Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier puder oraz sypkie drożdże. Wszystko mieszamy, a następnie dodajemy dwa żółtka oraz podgrzane mleko z rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę. Odstawiamy na około 45 minut.
Ciasto dzielimy na 4 równe części. Wałkujemy na kształt okręgu. Ja dostawiałam spód tortownicy, aby mieć równe okręgi. Na pierwszy okrąg wykładamy około 2 łyżki Nutelli. Kładziemy kolejny i znowu smarujemy Nutellą. Po nałożeniu ostatniego okręgu ustawiamy na środku coś okrągłego (ja postawiłam szklankę). Brzegi ciasta sklejamy widelcem. Ciasto pokrój na 16 równych części (proponuje zacząć od 4, potem 8, a na końcu 16).
Następnie bierzemy w ręce po dwie części i wykręcamy je dwukrotnie na zewnątrz i sklejamy końce. Powtarzamy czynność ze wszystkimi częściami.Przekładamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz