Kocham lato ze względu na mnogość owoców dookoła. Tylko czasem trochę szkoda, że czasu brak na wykorzystanie tych owoców.
Rzadko zapożyczam przepisy z innych blogów, ale tym razem nie mogłam się oprzeć. Ciasto wychodzi idealnie takie jak chciałam - mokre, lekkie, owocowe. Zainteresowanych odsyłam do oryginału: http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/08/ciasto-jogurtowe-z-borowkami-bez-tuszczu.html, ciasto jest idealne. Jedyny jego minus jest taki, że szybko znika:) Tym razem znikło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć:)
Uwaga : Przepis na keksówkę o wymiarach 20x11x7,5.
Składniki:(powinny być w temperaturze pokojowej)
225g mąki pszennej
100g cukru
2 jajka
150g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g borówek
Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jogurt grecki i wszystko miksujemy przez chwilę na niskich obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze chwilę.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód wykładamy 1/3 ciasta, na to 1/3 borówek; znowu 1/3 ciasta i 1/3 borówek. Na borówki wykładamy resztę ciasta i posypujemy borówkami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 50 minut do suchego patyczka. Piekłam bez termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz