Słowem wstępu:)

Serdecznie witam wszystkich, którzy tu trafili. Mam nadzieję, że znajdziecie na moim blogu kilka fajnych inspiracji, które podbiją Wasze podniebienia. W większości znajdziecie tutaj przepisy na słodkości, bo na tym punkcie mam bakcyla, chociaż pewnie co jakiś czas pojawią się przepisy na jakieś przystawki, przekąski lub dania kuchni włoskiej lub amerykańskiej.
Serdecznie zapraszam do testowania i komentowania.

czwartek, 13 grudnia 2018

Jogurtowe ciasto z borówkami

Kocham lato ze względu na mnogość owoców dookoła. Tylko czasem trochę szkoda, że czasu brak na wykorzystanie tych owoców.

Rzadko zapożyczam przepisy z innych blogów, ale tym razem nie mogłam się oprzeć. Ciasto wychodzi idealnie takie jak chciałam - mokre, lekkie, owocowe. Zainteresowanych odsyłam do oryginału: http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/08/ciasto-jogurtowe-z-borowkami-bez-tuszczu.html, ciasto jest idealne. Jedyny jego minus jest taki, że szybko znika:) Tym razem znikło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć:)

Uwaga : Przepis na keksówkę o wymiarach 20x11x7,5.

Składniki:(powinny być w temperaturze pokojowej)

225g mąki pszennej
100g cukru
2 jajka
150g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g borówek

Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jogurt grecki i wszystko miksujemy przez chwilę na niskich obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze chwilę.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód wykładamy 1/3 ciasta, na to 1/3 borówek; znowu 1/3 ciasta i 1/3 borówek. Na borówki wykładamy resztę ciasta i posypujemy borówkami.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 50 minut do suchego patyczka. Piekłam bez termoobiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz