Składniki:
masa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- budyń waniliowy niesłodzony
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 200 g masła
dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej
- 180 g herbatników kakaowych
- 180 g herbatników
- około szklanki orzechów włoskich
Na dnie blachy, wyłożonej papierem wykładamy herbatniki kakaowe, na nie 1/3 masy, następnie jasne herbatniki, na nie kolejną część masy, potem znowu herbatniki kakaowe, ostatnią część masy. Przykrywamy jasnymi herbatnikami, na które rozsmarowujemy masę kajmakową. Posypujemy to wcześniej rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
W wersji uproszczonej, o której wcześniej pisałam - dwie pierwsze masy są krówkowe, ostatnia trzecia - waniliowa. Odstawić do lodówki.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia kiedy trochę zmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz