Słowem wstępu:)

Serdecznie witam wszystkich, którzy tu trafili. Mam nadzieję, że znajdziecie na moim blogu kilka fajnych inspiracji, które podbiją Wasze podniebienia. W większości znajdziecie tutaj przepisy na słodkości, bo na tym punkcie mam bakcyla, chociaż pewnie co jakiś czas pojawią się przepisy na jakieś przystawki, przekąski lub dania kuchni włoskiej lub amerykańskiej.
Serdecznie zapraszam do testowania i komentowania.

czwartek, 1 stycznia 2015

Pyszne ciasto bez pieczenia a'la Snickers

Snickers to ciasto, które piekę "od wieków" w wersji kruchy spód, masa budyniowa, kajmak i orzechy. Tym razem pora na szybką wariację ciasta przypominającego Snickersa.

Składniki:
masa:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  budyń waniliowy niesłodzony
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 200 g masła
lub wersji mocno uproszczonej, nieco zmieniając ciasto ( jest równie pyszne)- gotowy krem do kremówek oraz gotowy krem waniliowy

dodatkowo:
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 180 g herbatników kakaowych
  • 180 g herbatników
  • około szklanki orzechów włoskich
Około 750 ml mleka zagotować z masłem. Pozostałą część rozmieszać z  mąką, budyniem, jajkiem oraz oboma cukrami. Zmiksować na jednolitą masę. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać tak, aby nie powstały grudki. Odstawić do ostygnięcia. Masę podzielić na 3 części.

Na dnie blachy, wyłożonej papierem wykładamy herbatniki kakaowe, na nie 1/3 masy, następnie jasne herbatniki, na nie kolejną część masy, potem znowu herbatniki kakaowe, ostatnią część masy. Przykrywamy jasnymi herbatnikami, na które rozsmarowujemy masę kajmakową. Posypujemy to wcześniej rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

W wersji uproszczonej, o której wcześniej pisałam - dwie pierwsze masy są krówkowe, ostatnia trzecia - waniliowa. Odstawić do lodówki.

Ciasto najlepsze jest następnego dnia kiedy trochę zmięknie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz